
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Sosyal medya yönetimi nedir? Nasıl yapılır? Bir markanın sosyal medyasını yönetmek istiyorsanız öncelikle sosyal medya yönetiminin ne olduğunu doğru anlamanız gerekiyor. Elbette büyük bir çoğunluğumuz zaten sosyal medya kullanıcısı ve bu platformlar hakkında bilgi sahibiyiz. Ancak bilmenizi istediğimiz ilk kriter, bir markanın sosyal medyasını yönetmek ile sosyal medya kullanıcı olmak arasında ciddi farklar olduğu. İyi bir sosyal medya kullanıcısı olmak, sosyal medya platformlarını aktif ve etkili kullanmak başarılı bir sosyal medya yönetmek için yeterli değildir. Sosyal medya yönetimi, kitleleri analiz eden ve belli pazarlama stratejilerini uygulayan hatta markanın itibarını oluşturan profesyonel bilgi ve tecrübe gerektiren uzmanlık alanıdır. Bu sebeple sosyal medya da tüm süreçlerin alanında uzman bir Sosyal Medya Ajansı ile yönetilmesi gerektiğini savunuyoruz.
Brief Çözümleme
Bir marka ilgili tüm dijital çalışmalarda yapmanız gereken en önemli şey doğru brief çözümlemektir. Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Sorusuna cevap olarak ilk başlığı brieften yana kullanmamızın bir önemli sebebi var. Doğru brief çözümlemek, izleyeceğiniz yol haritasını yaratmak anlamına gelir. Markanın hedef kitlesi, güçlü – zayıf yanları, geliştirilebilir tarafları, marka dili, hedefleri, amaçları ve daha birçok kritik bilgiyi doğru brief ile bulabilirsiniz. Markanızın etkili bir briefi zaten size iletilmiş ise yapmanız gereken birkaç panel ve araştırma yardımı ile detaylandırmak olacaktır. Ancak tüm sorularınıza cevap verebilecek bir briefiniz yoksa, kendi briefinizi kendiniz yaratmalısınız. Bu hem markaya dair her şeyi hızlıca gözden geçirmenizi sağlayacak hem de kontrollü bir planlama yapmanızı kolaylaştıracaktır. İşe markanın hedefleri ve mevcut durumunu analiz ederek başlayabilirsiniz. Hedef kitle çalışmalarına geçtiğinizde hangi hedef kitle potansiyeli ile markanın hedeflerine ulaşabileceğini göz önünde bulundurun. Tüm süreçleri barındıran briefe sahip olmaya çalışın. Pazarlama hedefleri, satış stratejileri, ürün yönetimi ve bütçe gibi konulara hakim olduğunuzdan emin olun.
Marka ve Rakip Analizi
Brief sürecini tamamladıktan sonra, sosyal medya yönetimi nasıl yapılır sorusunun ikinci önemli cevabına geçebilirsiniz. Analiz edin! Markayı, markanın rakiplerini yakın merceğe alıp durum tespitleri yapın. Rakiplerinin kimler olduğunu, hangi strateji ile yönetim yaptıklarını, kendilerini nasıl konumlandırdıklarını gözlemleyin. İş birliği yaptıkları markaları, içerik planlamalarını, takipçileri ile iletişimlerini ve tasarımlarını analiz edin. Hangi mecraları kullandıklarını, ne sıklıkla paylaşım yaptıklarını, hangi özelliklerini ön plana çıkardıklarını keşfedin. İkinci adımınız, rakip analizlerinizden elde ettiğiniz verileri markanız için uygulanabilir hale getirmek olsun. Eksik taraflarınızı ve güçlü taraflarınızı belirleyip sosyal medya yönetimlerinde doğru şekilde kullanın. Rakip analizleri bir kez yapılınca tamamlanan süreçler değildir. Bir rutin belirleyip sürekli güncel araştırmalar yapın. Sektörünüz ne olursa olsun rakiplerinizi her zaman yakından takip edin. Analiz sonuçlarınıza göre gerçekleştireceğiniz operasyonlarda asla ama asla taklitçi durumuna düşmeyin. Özelleştirin, markanızı benzersiz yapmak için rakiplerinizden esinlenerek özgün içerikler yaratın.
İçerik Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?
Takipçileriniz için en önemli değişken içeriklerinizdir. Eğer yeteri kadar ilgilerini çekmeyi başarırsanız sadık bir takipçi kitlesine sahip olabilirsiniz. İçeriklerinizi yönetmeden önce hedef kitlenizi gerçekten tanımladığınıza emin olun. İçerik planlamalarınıza mutlaka video paylaşımları dahil edin, markanız için video içerikleri üretin. Markanızın tarzına uygun renk tonları kullanarak reklam çalışmaları yapın. İçeriklerinizi sadece satış üzerine kurgulamamanız gerektiğinizi unutmayın; ilham verin, eğlendirin ve dikkat çekin. İçeriklerinizi çeşitlendirin, artık kimse sadece ürün görmek istemiyor. Dahası, sadece ürün odaklı paylaşımlar hazırlarsanız takipçileriniz sizden vazgeçecektir. Sektörünüzle ilgili mini bilgiler, “nasıl yapılır?”, “nedir?” İçerikleri, soru cevap gönderileri, mini oyunlar, çekilişler ile planlarınıza renk katın. Markanızın etkiletişim ve erişim değerleri için yaratıcı olmaya özen gösterin.
Sosyal Medyada Reklam Yönetimi Nasıl Planlamalıdır?
İçerik planlamalarınızın ardından paylaşımlarınızı takip edin ve belirli bir bölümünü reklam için kullanın. Öne çıkarma yapacağınız gönderileri belirleyin ve düzenli olarak bazı içeriklerde öne çıkarmalar yapın. Daha çok etkiletişim almak için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bir sistem içerisinde reklam planlamaları yapın. Bunun için markanın neye ihtiyacı olduğunu bulmalı ve o doğrultuda reklamlarınızı yönetmelisiniz. Trafik, etkiletişim, satış veya yeniden pazarlama. Analizlerinizi ve hedeflerinizi bir araya getirerek düzenli olarak reklam planlamaları yapın. Reklamlarınız için en etkili tasarım ve metinlerinizi kullanmayı unutmayın.
En İyi Sosyal Medya Yönetim Araçları Nelerdir?
Sosyal medyaya başlama aşamasında ve heyecanlıysanız sosyal medya yönetim araçlarıyla kurumsal sosyal medya deneyiminizi ve üretkenliğinizi daha da etkili hale getirebilirsiniz. Bunun için de ücretli ve ücretsiz araçlar; içerik planlamanıza, yorumlara yanıt vermenize ve daha pek çok şeye yardımcı olabilir. En iyi sosyal medya araçlarından bazıları şunlardır;
Buffer
Ücretli bir sosyal medya yönetim aracı olan Buffer, sosyal medya hesaplarını yönetmenize bir gönderi takvimi oluşturmanıza, gönderileri planlamanıza daha pek çok ayrıntı konusunda yardımcı olur. Ayrıca, sosyal medya yönetimini sorunsuz hale getirmek için bir mobil uygulaması da vardır.
Hootsuite
Diğer bir ücretli sosyal medya yönetim aracı olan Hootsuite, tüm sosyal medya platformlarınızı yönetmenize, kanallardaki kullanıcı sorularını ve yorumlarını yanıtlamanıza ve analitik yoluyla sosyal medya stratejinizin performansını izlemenize yardımcı olur.
CoSchedule
Ücretli bir araç olan CoSchedule, sosyal medya hesap yönetimi yapmaktan daha fazlasına odaklanır. Bu araç ile sosyal medya gönderilerinizi planlayabilir, içerik takvimleri oluşturabilir, blog gönderileri yayınlayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Sosyal Medya Yönetimi Taktikleri
En etkili yöntemlerden derlediğimiz bu taktikleri uyguladığınız zaman farkı mutlaka göreceksiniz. Gelin yukarıdaki bilgilere ek olarak uygulayabileceğiniz birkaç maddelik sosyal medya yönetimi taktiklerine göz atalım;
- İyi sosyal medya kampanyaları kurgulayın ve bunun için rekabet analizi yapın.
- Katılımcı olun, üretin.
- Kendi tarzınızı bulun, tasarım araçları kullanın.
- Eleştiri ya da övgü; mutlaka cevap verin!
- Görselliğe önem verin, tasarımlar çok önemlidir.
- Takipçilerinizin geri bildirimlerini dinleyin, onlara kulak verin!
- Doğru etiketler kullanın.
- Konum bildirimleri yapın, haritalar ve arama butonlarını kullanın.
- “Nasıl Yapılır?” Ve “Nedir?” İçerikleri oluşturun.
- Takipçilerinize sizi takip etmeleri için sebep yaratın.
- Hikaye ve video içerikleri mutlaka kullanın.
- İçerik takvimi oluşturun ve ona bağlı kalın.
- Diyalog kurdurtacak içerikler yaratın, takipçilerinizi yorum yazmaya teşvik edin.
- Web sitenizi iyileştirin, sosyal medyadan gelen trafiği kaçırmayın. Kötü bir site takipçi kaybına yol açabilir.
- Oyunlaştırın, sorular sorun, anketler yapın, yarışmalar düzenleyin.
- Paylaşımlarınızda URL kısaltmaları kullanın.
- Her platforma özel içerik tasarlayın, bir gönderiyi her platforma aynı ölçüde ve içerikle atmayın.
- Düzenli olarak analizler yapın, etkileşimlerinizi ölçün.
- Sosyal medyanın bir itibar yönetimi olduğunu unutmayın, gelen mesajları ve soruları önemseyin.
- Çapraz paylaşım yöntemlerinden trafik yakalayın.
- Influencer marketing yapın.
- Profil bilgilerinizi eksiksiz ve doğru olarak doldurun.
- Asla takipçi satın almayın.
- Özgün olun, benzersiz olun!
- Profesyonel destek alın.