GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) Nedir?

28 Ağustos 2023

GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde 12 haneli koda verilen isimdir. GTİP, İngilizce’de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.

Armonize Sistem (Tarife Cetveli – GTİP) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşan bir sınıflandırma sistemidir. Fasıl (İngilizce chapter olarak adlandırılmaktadır), Gümrük Tarife Cetvelinde 2 haneli koda verilen isimdir. Fasıllar 2 haneli kodlara, her bir fasıl 4 haneli kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6 haneli kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Başka bir ifadeyle, 2 haneli kodlarla ifade edilen fasıllara, 2’şer hane eklenerek 4 haneli kodlar olan pozisyonlar ve pozisyonlara da 2’şer hane eklenerek 6 haneli alt pozisyonlar oluşturulmuştur.

Türk Gümrük Tarife Cetveli
Türkiye, tarife cetvelini, tüm dünya ile ortak olan 6 haneli koddan sonra, 8, 10 ve 12 haneli olmak üzere daha detay olarak sınıflandırmıştır.
Avrupa Birliği, üye ülkelerinin ticaret istatistiklerini daha detay izleyebilmek için Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature -CN) adlı 8 haneli ortak kodu kullanmaktadır. AB Kombine Nomanklatür (Combined Nomenclature -CN), Birlik üyesi ülkelerin ticaretini daha detaylı izlemek için 6 haneli Armonize Sisteme 2 hane eklenerek oluşturulmuştur. Başka bir ifadeyle, CN = HS Code + 2. Türkiye, Avrupa Birliği ile Ortak Gümrük Birliğine sahip olmasından dolayı, Türkiye’nin 8 haneli kodları ve ürün grupları Avrupa Birliği ülkeleri ile aynıdır.

Türk Gümrük Tarife cetvelinde 10 haneli olan “Milli alt açılım kodu” farklı vergi uygulamalarımız için açılan pozisyonlar olmakla birlikte pratikte kullanılmamaktadır. Bu nedenle, ülkemizde gümrük vergileri 12 haneli kodlarda belirlenmektedir. Tarife cetvelinde, 12 haneli kod olan GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.

Özetle, Türk Gümrük Cetvelinin ilk 6 hanesi armonize sistemi, sonraki iki hane (8’li kod) AB Kombine Nomanklatür – CN kodunu, sonraki iki hane Milli alt açılım kodunu (10’lu kod) ve 12 haneli kod ise istatistik açılım olan GTİP’i ifade etmektedir.

Hakkımızda

RNÇ Danışmanlık, müşterilerine stratejik yönetim ve çözüm odaklı danışmanlık hizmetleri sunan bir profesyonel danışmanlık firmasıdır. Firmamız, geniş bir bilgi ve deneyim birikimine sahip olan uzman kadrosuyla, işletmelerin büyüme, gelişme ve başarı hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için çalışmaktadır.

Müşteri odaklı yaklaşımımız ve sektörel bilgimiz sayesinde, her bir müşterimizin özel ihtiyaçlarını anlamak ve onlara özelleştirilmiş çözümler sunmak için çaba gösteriyoruz. Müşterilerimize değer katan, sürdürülebilir sonuçlar elde etmelerini sağlayan stratejik danışmanlık hizmetlerimizle, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine ve kararlarını daha sağlam temellere dayandırmalarına yardımcı oluyoruz.

Vizyonumuz, müşterilerimizin başarısını en üst düzeyde desteklemek ve işletmelerin potansiyellerini maksimize etmelerine yardımcı olmaktır. Bu nedenle, müşteri odaklılığı, kalite standartlarına bağlılık ve etik değerlere saygı gibi temel prensipleri benimseyerek çalışıyoruz.

Ekip olarak, her bir projede stratejik düşünce, yenilikçilik ve işbirliği ruhuyla hareket ediyoruz. Müşterilerimizin bize duydukları güveni hak etmek adına sürekli olarak kendimizi geliştiriyor, güncel trendleri takip ediyor ve sektördeki en iyi uygulamaları benimsiyoruz.

Sizin başarınız bizim önceliğimizdir. RNÇ Danışmanlık olarak, işletmenizin büyümesine ve başarısına katkıda bulunmak için size stratejik bir ortak olarak hizmet vermeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.