Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanılması

19 Aralık 2023

TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

Türk Vatandaşlığı 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu‘nun (“TVK”) 5. maddesine göre ‘Türk Vatandaşlığı, doğumla veya sonradan kazanılır.’

Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılması

Türk vatandaşlığının sonradan kazanılmasının çeşitli şekilleri vardır. Buna göre vatandaşlığı sonradan kazanma hallerini şu şekilde sıralayabiliriz:

*Türk vatandaşlığının yetkili makam kararı ile kazanılması
*Türk vatandaşlığının genel yolla kazanılması
*Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması
*Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması
*Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması
*Türk vatandaşlığının evlat edinilme yoluyla kazanılması
*Türk vatandaşlığının seçme yoluyla kazanılması

 

YATIRIM YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI

Yatırım yolu ile vatandaşlık kazanmanın ayrıntıları Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 46. maddesi gereği Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan; 19.09.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan, 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve son olarak 7.12.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 418 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan değişiklikler ile birlikte yabancılar aşağıdaki şartlardan birini sağlamaları halinde Türk vatandaşlığını kazanabileceklerdir:

250 bin Amerikan Doları ve üzerinde bir miktarda taşınmaz satın alıp bu taşınmaz için tapu kaydından 3 yıl satılmayacağına dair şerh koydurarak vatandaşlık kazanılabilir. 250 bin Amerikan Doları asgari miktardır. Önceki düzenlemede bu miktar 1 milyon Amerikan Doları iken yeni düzenleme ile 250 Bin Dolara indirilmiş olması, gayrimenkul satın alarak vatandaşlık almak isteyenlerin lehine bir düzenlemedir.
500 bin Amerikan Doları veya üzerinde bir sermaye yatırımının yapılmış olması. 500 bin Dolar en az miktardır.
En az 250 bin Dolar tutarında kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş yapı için taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılması da aynı imkanı yabancıya verecektir. Burada da yapının veya sözleşmenin devrinin 3 sene boyunca yapılamayacağı noterde yapılan satış vaadi sözleşmesine eklenir. Önceki düzenlemede1 milyon Amerikan Doları olan bu miktar yeni düzenleme ile 250.000 Dolar’a düşürülmüştür.
Türkiye’de en az 50 kişilik istihdam alanı oluşturan kişi yatırım yoluyla vatandaşlık imkanını elde etmiş olur. Önceki düzenlemede 100 kişilik istihdam aranıyordu.
500 bin Amerikan Doları yahut bunun karşılığı kadar döviz veya TL miktarını Türk bankalarına en az 3 yıl çekmemek şartıyla yatıran kişi de aynı imkana sahiptir.
Devlet borçlanma araçlarını en az 3 yıl tutmak şartı ile en az 500 bin Amerikan Doları yahut üstü bir miktarda satın alan kişi de yatırım yoluyla Türk vatandaşlığını kazanır.
En az 500 bin Amerikan Doları yahut karşılığı döviz veya TL kadar “gayrimenkul yatırım fonu katılma payı” veya “girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı” satın alan ve bunları en az 3 sene elinde tutacağını taahhüt eden kişi de gene bu kapsamda vatandaşlık hakkı elde eder. Önceki düzenlemede bu miktar 1.5 milyon Amerikan Dolarıydı.
Cumhurbaşkanlığı Kararında belirlenen miktarlar Dolar kuru üzerinden Türk Lirası veyahut karşılığı döviz kadar olabilmektedir.

 

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler

*Başvuru Formu
*2 adet biyometrik foto
*Pasaport ve noter onaylı Türkçe tercümesi
*Doğum belgesi
*Medeni durum belgesi
*Tapu veya yatırımı gösteren belgeler
*Taşınmaz değerleme raporu
*Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
*Harç ödeme dekontu

Gayrimenkul Satın Alınarak Vatandaşlık Kazanmada Alınması Gereken Diğer Belgeler

*Gayrimenkulün tapusu veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,
*Gerektiğinde tercümesi ile birlikte kimlik belgesi veya pasaport,
*İlgili Belediyeden, gayrimenkulün ‘Emlak Rayiç Değeri Belgesi’nin alınması,
*Konut, işyeri gibi binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi,
*Alıcının 2, satıcının 1 adet son 6 ay içinde çekilmiş fotoğrafı,
*Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman bulundurulması,
*Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması durumunda, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği,
*Gayrimenkul satın almaları ikamet iznine tabi yabancı uyrukluların, ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkereleri.

Gayrimenkul satın alarak yapılan başvurularda gayrimenkulün tapu tescilinin yapılmasının ardından kısa süreli ikamet izni alınması gerekmektedir. Kısa süreli ikamet izni başvurusu için gerekli evraklar ise şu şekildedir:

*İkamet izni başvuru formu,
*Pasaportun aslı ve ilgili sayfaların fotokopisi,
*Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik en az 4 adet fotoğraf,
*Sağlık sigortası poliçesi,
*Başvuru harcı ile gerekli kıymetli kağıtlar ile ilgili ödemelerin dekontu,
*Konutun şahsa ait olduğunu gösterir resmi, e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli tapu senedi.

 

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nereye Yapılır?

Yapılan yatırıma göre ilgili kurumdan uygunluk belgesi alan ve 6458 sayılı Kanun’un 31/1(j) bendi uyarınca kısa dönem ikamet izni başvurusunu tamamlayan için son adım İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvurmaktır. Böylelikle vatandaşlık başvuru dosyası düzenlenerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne (“NVİGM”) gönderilecektir. Aynı zamanda milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından vatandaşlığın alınmasına engel olacak bir durumun olup olmadığı araştırılır.

NVİGM arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması halinde dosyayı Bakanlık Makamına sunar. Bakanlık Makamınca Cumhurbaşkanlığı Kararı alınması amacıyla Cumhurbaşkanlığına gönderilir. Cumhurbaşkanı vatandaşlığın kazanılmasında olumlu yönde karar verirse yabancı yatırımcı artık Türk vatandaşlığını kazanmış olacaktır.

 

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığına Alınmak İçin Uygunluk Belgesi Verecek Merciiler

Yukarıda bahsettiğimiz şartlar sağlandıktan sonra vatandaşlık talebi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yöneltilir. Bununla birlikte yukarıda saydığımız şartların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ile ilgili tespiti yapacak merciler her biri için ayrı ayrı belirtilmiştir.

*En az 500.000 Amerikan Doları (USD) değerinde sermaye yatırımında bulunan kişilerin değerlendirilmesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tespite yetkilidir.
*En az 250.000 Amerikan Doları değerinde gayrimenkul satın alan kişilerin değerlendirilmesinde (Tapu kaydına 3 yıllık satılmama şerhi konulmalıdır.) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tespite yetkilidir.
*En az 50 kişiyi işe alan kişilerin değerlendirilmesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tespite yetkilidir.
En az 500.000 Amerikan Doları değerinde mevduatı Türkiye’de bulunan bankalara yatıran kişilerin değerlendirilmesinde (Mevduat 3 yıl boyunca tutulmalıdır.) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tespite yetkilidir.
*En az 500.000 Amerikan doları değerinde Devlet borçlanma araçlarını satın alan kişilerin değerlendirilmesinde (Araçlar 3 yıl boyunca tutulmalıdır.) Hazine ve Maliye Bakanlığı tespite yetkilidir.
*En az 500.000 Amerikan Doları değerinde gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını satın alan kişilerin değerlendirilmesinde (Bu paylar en az 3 yıl boyunca tutulmalıdır.) Sermaye Piyasası Kurulu tespite yetkilidir.

 

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma Kimleri Kapsar?

Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca sonradan vatandaşlık kazanılması halinde, vatandaşlık hakkı eşe sirayet etmez. Ancak yatırım yoluyla kazanılan vatandaşlık hali istisnadır.

Türk Vatandaşlığı Kanunu Madde 12’ye göre kısa dönem ikamet izni alanlar Cumhurbaşkanı kararı ile vatandaşlık kazanabilir. Cumhurbaşkanı tarafından kapsamı belirlenen yatırımlar sayesinde vatandaşlık kazanan kişinin kendisinin ve eşinin veya eşinin ergin olmayan çocuğu da vatandaşlık kazanır.

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmanın en büyük ayrıcalıklarından biri de, vatandaşlığın eşe, öz-üvey çocuklara sirayet etmesidir.

 

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusunda Masraflar

Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmada bütün yatırım seçeneklerinde birçok başvuru gerekmekte ve haliyle her işlem için ödeme artmaktadır. Genel olarak ödenen kalemler;

*Hizmet bedeli
*Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan tespit masrafları
*Zorunlu deprem sigortası ücreti
*Gerektiğinde yeminli tercüme ücreti
*Noter giderleri
*Gayrimenkul satın alarak vatandaşlık kazanmada, gayrimenkulün değerine göre değişen bir tapu harcı ödenmesi gerekmektedir.

Not: İş bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı yazılmış olup, yayım tarihinde hazırlanmıştır, devamlı surette güncellenmemesinden kaynaklı RNÇ Danışmanlık olarak sorumluluk Kabul edilmemektedir.

Hakkımızda

RNÇ Danışmanlık, müşterilerine stratejik yönetim ve çözüm odaklı danışmanlık hizmetleri sunan bir profesyonel danışmanlık firmasıdır. Firmamız, geniş bir bilgi ve deneyim birikimine sahip olan uzman kadrosuyla, işletmelerin büyüme, gelişme ve başarı hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için çalışmaktadır.

Müşteri odaklı yaklaşımımız ve sektörel bilgimiz sayesinde, her bir müşterimizin özel ihtiyaçlarını anlamak ve onlara özelleştirilmiş çözümler sunmak için çaba gösteriyoruz. Müşterilerimize değer katan, sürdürülebilir sonuçlar elde etmelerini sağlayan stratejik danışmanlık hizmetlerimizle, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine ve kararlarını daha sağlam temellere dayandırmalarına yardımcı oluyoruz.

Vizyonumuz, müşterilerimizin başarısını en üst düzeyde desteklemek ve işletmelerin potansiyellerini maksimize etmelerine yardımcı olmaktır. Bu nedenle, müşteri odaklılığı, kalite standartlarına bağlılık ve etik değerlere saygı gibi temel prensipleri benimseyerek çalışıyoruz.

Ekip olarak, her bir projede stratejik düşünce, yenilikçilik ve işbirliği ruhuyla hareket ediyoruz. Müşterilerimizin bize duydukları güveni hak etmek adına sürekli olarak kendimizi geliştiriyor, güncel trendleri takip ediyor ve sektördeki en iyi uygulamaları benimsiyoruz.

Sizin başarınız bizim önceliğimizdir. RNÇ Danışmanlık olarak, işletmenizin büyümesine ve başarısına katkıda bulunmak için size stratejik bir ortak olarak hizmet vermeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.