
Anahtar Kelime Nedir?
Anahtar kelimeler; hedef kitlenize ulaşmanızı kolaylaştıran kelime öbeklerini oluşturur ve hedef kitlenin ulaşmak istediği ürünü, hizmeti veya sadece bir cevabı en kısa hâliyle temsil eder. Hazırlanan içeriğe doğru bir şekilde dahil edilen anahtar kelimeler, içeriğinizin yer aldığı web sitesini arama motorunda sıralamak ya da önermek için faydalıdır. Hedef kitlenin ulaşması için hazırlamanız gereken içerikler hakkında da bilgi verir; çünkü ne istedikleri ve bu şeyi neden istedikleri gibi ipuçlarını da içinde barındırır.
Anahtar Kelime Araştırması SEO İçin Neden Önemlidir?
SEO, yani arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorunda daha görünür olması ve üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmaların genel adıdır. Arama motorları, kullanıcının sorusunu onu en iyi yanıtlayan web siteleri ile eşleştirir ve kullanıcıyı bu sitelere yönlendirir. Anahtar kelime araştırması SEO için çok önemlidir çünkü daha çok ziyaretçi trafiği için gerekli olan bir çalışmadır. Bir işletmenin hedef kitlesi ile bağlantı kurmasını ya da daha çok ürün ve hizmeti ilgili kişilere ulaştırmasını sağlamanın yolu, SEO temelli içerikler hazırlamasıdır. İşletmenin fark edilebilmesi, büyümesi ve varlığını etkin bir şekilde sürdürebilmesi için anahtar kelime araştırması yapılmalı ve tüm içerikler bu doğrultuda oluşturulmalıdır.
Anahtar Kelime Araştırmasında Önemli Faktörler
İçeriğinizi öne çıkarmak için yapacağınız anahtar kelime araştırmasında bazı püf noktalar bulunur. İhtiyacınız olan kitleyi size getirecek kelimelerin listesi çok önemlidir, bu sebeple bu listenin dikkatli oluşturulması gerekir. Bu süreçte hedef kitlenin ihtiyaçlarını, bir çözüm bulmak amacıyla kullandıkları kelimeleri ve sorgu ifadelerini dikkate almak gerekir. Alaka, yetki ve hacim başta olmak üzere yazının devamında bulunan hususlar, dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerdir.
1. Arama Niyeti
Kullanıcının niyeti, arama motorlarında üst sıralara çıkmayı belirleyen en önemli etkenler arasındadır. Google gibi arama motorları, kullanıcıların aradıkları kelimeleri barındıran içerikleri öne çıkarmak yerine sorunu en kapsamlı şekilde ele alan ve ona bir cevap sunan içerikleri öne çıkarır. Yapılması gereken; anahtar kelimeleri olduğu gibi içeriğe dahil etmek değil, doğru yorumlayarak kapsamlı bir şekilde yazıya dökmektir. Anahtar kelime araştırması yaparken bu detayı da göz önünde bulundurmak gerekir.
2. Aylık Aranma Hacmi
Bir anahtar kelime için aylık aranma sayısı, bulduğunuz anahtar kelimelerin önceliklendirilmesi için önemli bir unsurdur. Aylık aranma hacmi (MSV), bir anahtar kelimenin ne kadar arandığını gösteren faydalı bir ölçüdür ve içeriklerinizi oluştururken size rehberlik eder. Bir anahtar kelimenin dünya çapında ya da sadece bir şehirde ne kadar aratıldığını görmenizi sağlar.
Anahtar kelime araştırması sonucunda her zaman en çok aratılan ve MSV’si yüksek olan kelimeleri seçmek doğru değildir. Sık aratılan kelimeler aynı zamanda yüksek bir rekabeti de beraberinde getirir. Ziyaretçi trafiği için bu kelimelerin doğru yorumlanması ve seçilmesi gerekir.
3. Alaka Düzeyi
Alaka düzeyi ve kullanıcının niyeti birbirine benzer unsurlardır. Arama motorlarının algoritması, kullanıcıların aradığı kelimeler için tıkladıkları diğer sayfaları da analiz eder ve buna uygun içerikleri öne çıkarır. Bir nevi kullanıcının niyeti yorumlanır. Örneğin; web sitesi sorgusu için web sitesinin nasıl kurulduğu, kurulumun ne kadar zaman aldığı ya da hangi araçlar kullanılarak yapıldığı gibi detaylara da dikkat edilir. Anahtar kelime araştırmasında SERP’i de incelemek, oluşturacağınız içeriğin detayları hakkında size yol gösterir.
4. Kelime Zorluğu
Arama hacmi ve anahtar kelime zorluğu (KD) anahtar kelime araştırması yaparken dikkat etmeniz gereken iki temel metriktir. Kelime zorluğu, bir kelime için arama motoru sonucunda sıralamaya girmenin ne kadar zor olduğunu gösterir. Bu değerin hesaplanmasında içerik kalitesi, marka gücü ve web sitesinin otoritesi gibi kriterler öne çıkar. Çıkan değer ne kadar yüksekse sıralama, o kelime için o kadar zordur. Bu bağlamda yüksek arama hacmi olan kelimelerin zorluk seviyesi de yüksektir. Eğer otoritesi yüksek bir web sitesine sahip değilseniz ilk aşamada öne çıkmak için düşük zorluk seviyesine sahip olan kelimeleri önceliklendirmeniz tavsiye edilir.
Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?
Web sitenize ihtiyacınız olan ziyaretçi trafiğini çekebilmek için uygun bir anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Bir strateji belirlemeye başlarken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır.
1. Konunuzla ilgili geniş konuların bir listesini yapın
Anahtar kelime araştırmasına işletmenizi ilgilendiren, önemli olduğunu düşündüğünüz konuların bir listesini yaparak başlayabilirsiniz. Geniş bir konu grubu belirlemek, daha sonraki aşamalarda yapacağınız anahtar kelime araştırmasını kolaylaştırır. Örneğin; yazılımla ilgili bir blog yazıyorsanız ilgili konu grupları da bu alanda olur ve konuların arama hacmi anahtar kelimelerinizi şekillendirir.
2. Hedef kitlenizin kullandığını düşündüğünüz bir sorgu listesi oluşturun
Arama niyetini doğru yorumlamak, ihtiyacınız olan kitleyi size getiren bir etkendir. Bu sebeple kendinizi hedef kitlenin yerine koyarak sorunu nasıl çözmek istediğinize ilişkin bir anahtar kelime araştırması yapmanız gerekir. Anahtar kelimeyi içeriklerde hangi amaçla kullandığınız, kelimenin kendisinden daha önemlidir. Sonuç sayfasına bakmak veya arama motoruna anahtar kelimeyi yazarak ne gibi içeriklerin öne çıktığını analiz etmek size yol gösterebilir.
3. İlgili arama terimlerini bulun
Arama motoruna bir anahtar kelime yazdığınızda öneri olarak çıkan terimlerin bir listesini tutun. Önerilen web sitelerinin en aşağısında anahtar kelimenizi içeren ilgili terimlerin bir listesi bulunur. Burada yazan kelimeler size fikir verebilir. Eğer daha çok fikre ihtiyacınız varsa bulduğunuz ilgili terimleri aratarak o terimler için çıkan önerileri de listenize dahil edebilirsiniz.
4. Anahtar kelimelerinizi analiz edin
Anahtar kelime araştırması yaparken bulduğunuz kelimelerin gücünü de analiz etmeniz gerekir. Bunun için ücretli araçları kullanabileceğiniz gibi Ahrefs, SEMrush, Google Keyword Planner gibi ücretsiz araçlardan da faydalanabilirsiniz. Anahtar kelimenin kesin arama terimiyle eşleşmesi, arama hacminin yüksek olup olmadığı, rekabetin ne kadar yüksek olduğu ve kaçırmış olabileceğiniz ilgili başka anahtar kelimelerin olup olmadığı da dikkat etmeniz gereken noktalar arasındadır.
5. Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde sıralama aldığını araştırın
Anahtar kelimelerinizi arama motorunda aratarak hangi rakipleri sıraladığını görmek, strateji oluştururken size yardımcı olabilir. Üst sıralarda yer alan ve sunduğunuz ürün ya da hizmete benzer olan bir web sitesi bulduğunuzda hangi anahtar kelimeler ile kullanıcıları çektiğini analiz edebilirsiniz. Rekabetçi araştırma aracı yardımıyla da daha geniş skalaya sahip ilgili terimlerin bir listesine ulaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken püf nokta, bu araştırmayı olabildiğince fazla rakip için yapmaktır.