
ERP Nedir? ERP’nin Önemi ve Avantajları
ERP, “Kurumsal Kaynak Planlama” anlamına gelen “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Kurumsal kaynak planlaması , şirketlerin işletmelerinin iş süreçlerini entegre ve optimize etmek için tasarlanmış bir bilgi sistemidir. Sistem tarafından tipik olarak desteklenen işlevler arasında üretim, envanter, nakliye, lojistik, dağıtım, faturalama ve muhasebe vardır. Satış dahil çok çeşitli ticari faaliyetler, pazarlama, faturalama, üretim, envanter yönetimi, insan kaynakları yönetimi ve kalite kontrolü bu sistemlere bağlıdır.
ERP çözümleri, malzeme gereksinimlerine ve kaynak planlamasına ve bilgisayarla entegre üretime odaklanan uygulamalardan evrimleşmiştir. Kurumsal kaynak planlama terimi, yazılım geliştiricilerinin bu daha geniş sistemleri daha uygun bir şekilde tanımlayacak bir isim aradığı zaman ortaya çıkmıştır. Bu yeni çözümler, üretime ek olarak diğer uygulamaları da kapsayan işlevsellik sağlamıştır.
ERP Sistem Neden Gereklidir?
İş dünyasının değişmesiyle birlikte işletmeler, artan rekabet, genişleyen pazarlar ve artan müşteri beklentileri gibi çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalır. Küreselleşen dünyada yaşanan çeşitli teknolojik gelişmeler sonucu hayatta kalmaya çalışan işletmeler rekabet gücüne sahip olmalıdır. Bu rekabet gücü işletmelerin sahip olduğu bilgileri iyi yönetmesi ile sağlanabilir. Bilgilerin iyi yönetilmesi ERP sayesinde gerçekleşir. Bununla birlikte küçük veya büyük bir işletmenin büyümek için ortak bir gereksinimi vardır; ve dolayısıyla ortak bir araca, merkezileştirilmiş bilgi yapısına veya başka bir deyişle ERP ‘ye ihtiyaç duymaktadır.
ERP’nin İşletmeler İçin Önemi
ERP ‘nin önemi, işletmeniz için neler yapabileceği etrafında döner. Her işletmenin kendisini diğer işletmelerden ayıran süreçleri,ürünleri ve hizmetleri vardır. Ancak birçok işletme geliştikçe bir takım benzer operasyonel sorunlarla yüzleşmek zorunda kalır. Bu noktada birçok ERP yazılım uygulaması işletmelerin sorunlarla yüzleşmek ve işletmelerini tek bir sistemle çalıştırmak için ihtiyaç duydukları tüm süreçleri entegre ederek kaynak planlamasını gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Bu yüzden işletmeler için önemlidir. Bir ERP sisteminin uygulanması, uzun ve zor bir süreçtir. Buna karşın, iyi bir kurulum, iyi bir strateji ve biraz da sabır eşliğinde iş dünyasında çok fazla fayda elde edilmesini sağlar. Uzun yıllar boyunca, küçük kuruluşlar, gerekli yatırımın büyüklüğü göz önüne alındığında, ERP ‘nin faydalarını elde etmek için çok küçük olduklarını düşündüler. Özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde tasarlanan çözümler artık daha küçük kuruluşların daha büyük firmaların sahip olduğu aynı faydaları elde etmek için bu sistemlerin gücünden yararlanmasına izin veriyor. Sistem mimarilerini yapılandırmaya yönelik yeni yaklaşımlar, uygulama ve kullanımı büyük ölçüde basitleştirmiştir ve güçlü çözümler artık elde etmek ve sürdürmek için çok daha uygun maliyetlidir.
ERP’nin Avantajları
ERP yazılımlarına artan ilgi, faydaları ile açıklanabilir. ERP sistemleri, eski sistemleri değiştirmek için şirketlerin tamamen entegre sistemler uygulamasına izin verir. Günlük iş operasyonlarını düzene koyarak ve otomatikleştirerek bir dizi iş işlevini yönetir. İşletmeler için daha yalın bir işlem oluşturur ve işletmenizin iç ve dış kısımlarına eksiksiz, 360 derece bir görünüm sağlar. Böylece sorunlar daha kolay belirlenir ve çalışanlar bilinçli kararlar verebilir. Doğru çalışan ERP yazılımları,işletmelerin iş sürecini tamamlamak için kullandıkları zamandan tasarruf etmelerini sağlar.ERP sistemlerinin sunduğu standardizasyon, işletmelerde esnek bir yapı oluşmasına zemin hazırlar.Bu sayede iş birliği potansiyeli artarken her duruma hızlıca uyum sağlayan güçlü bir işletme yaratılmış olur.