
Elleçleme (Handling) Nedir?
Gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılmasını ifade etmektedir.
Elleçleme işlemlerinin yapılabilmesi için, eşya sahibinin yada temsilcisinin Gümrük İdaresine yazılı olarak müracaatta bulunulması gerekir.
Ancak eşyanın antrepo rejimine tabi olması dumunda elleçleme müracatları Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri (YGM) vasıtasıyla yapılır.
Elleçleme İşlemi Nasıl ve Kimler Tarafından Yapılır?
Elleçleme işlemlerine başlayabilmek için konu eşyanın sahibi veya temsilcisinin ürünlerin başında olması ve gerekli işlem başvurularını yapabilmesi için yetkilendirilmiş olması gerekir.
Gümrük idaresine başvuru yapan eşya sahibi veya temsilcisi elleçleme işlemlerini yapabilir veya yaptırabilir. Bu işlemleri yapabilmesi için yasal prosedürlere uygun şekilde ilerlemesi gerekir.
İlgili gümrük idaresine yazılı başvuru yapmalıdır. Antrepo rejimi olan eşyalarda ise yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından yapılması gerekir.
Manuel Elleçleme ve Örnekleri
Elleçleme için bazı ekipmanlar kullanılır. Kullanılan ekipmanlar sayesinde elleçleme çalışmaları daha kolay yapılmaktadır. Elleçleme çalışmaları adından da anlaşılacağı üzere elle yapılan çalışmalardır.
Manuel elleçleme ve örnekleri neler diye merak edenler manuel elleçlemede el gücü kullanılır. Taşınması gereken veya tamir edilmesi gereken tüm eşyalar el gücüyle taşınır ve tamir edilir.
Nakliye sektöründe bir noktadan alınan yükler herhangi bir depoya bırakılabilir. Burada yükün tekrar alınarak teslim edilecek adrese taşınması gerekir.
Bu aşamada yükün indirilmesi, yükün gözlemlenmesi, yükün tekrar taşınması, yükün başka bir alana veya kaba aktarılması manuel olarak yapılmaktadır. Manuel olarak yapılan elleçleme çalışmalarında otomatik makineler kullanılmaz.
Elleçleme Ekipmanları
Elleçleme işleminin yapılması için bazı araçlara ihtiyaç duyulur. Bu araçlar olmadığı sürece elleçleme çalışmaları yapılamaz. Güvenli koşullarda elleçleme yapılması için ihtiyaç duyulan temel ekipmanlar bulunmaktadır. Elleçleme ekipmanları:
- Paletler
- Vinç
- El arabası
- Sipariş toplayıcı
- Taşıma arabası
- Çekici traktör
- Konveyör
El arabası ve paletler en çok tercih edilen ekipmandır. Günümüzde elleçleme çalışmalarının yapıldığı her alanda rahatlıkla bulunur. Vinç, ağır yüklerin kaldırılmasında oldukça etkilidir.
Çekici traktör ise römork ve vagon araçların taşınmasında oldukça etkilidir. Konveyör daha çok sipariş alan işyerlerinde kullanılarak siparişlerin paketleme ve gönderim aşamasında kullanılmaktadır.
Tüm bu ekipmanlar elleçleme çalışmalarının olmazsa olmaz parçasıdır. Kullanılan ekipmanlar sayesinde çalışmalar daha kısa sürede güvenli bir şekilde tamamlanır.
Konteyner Elleçleme
Konteyner çeşitlerine göre yük elleçleme için kullanılan ekipmanlar mevcuttur. Ekipmanlar kullanım alanlarına göre dört ayrı grupta incelenir.
- Gemi Operasyon Ekipmanları
- Saha Operasyon Ekipmanları
- CFS Operasyon Ekipmanları
- Liman İçi Aktarma Araçları
Konteyner elleçleme çalışmalarında hangi alanda ekipman kullanıldığı önemlidir. Doğru yöntemle elleçleme çalışmasının yapılması maddi ve manevi hasarın yaşanmasını önler.