1. Protokol

URL’nin başında yer alan bileşene protokol adı verilir. http:// genellikle en sık kullanılan protokoldür. Protokol, tarayıcının hangi iletişim protokolünü kullanarak sunucuya erişeceğini belirtir.

2. Domain Adı

Alan adı olarak da bilinen ve protokolün ardından gelen domain, her yıl sabit ücret ödeyerek kiralanan URL bileşenidir. Markanın ya da sitenin adını ifade eder. Domain kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılır.

2.1.Subdomain

İkinci seviye domain olarak bilinen subdomain, sitenin özgün adından önce gelir. En yaygın olarak kullanılan subdomain World Wide Web anlamına gelen ‘’www’’ subdomainidir. Subdomain, web sitesinin belirli bir bölümünü veya hizmetini temsil edebilir. Örneğin dil seçeneği gibi.

2.2.Second Level Domain

Second level domain ikinci seviye domain anlamına gelir. Web sitenizin özgün isim kısmını bu domain ifade eder.

2.3. Top Level Domain

Top level domain, üst seviye domain anlamına gelir. Asıl domain adından sonra gelen top level domain’in; .com, .net, .blog ve devlet kurumları için .gov gibi farklı çeşitleri vardır. Bu domainler ülke kodlu da olabilir.

3. Subdirectory

Subdirectory, URL içinde domain adından sonra gelen bir alt dizindir. Bu, web sitesinin belirli bir klasör veya alt sayfasını temsil eder. Subdirectory, web sitesinin içerisindeki farklı bölümleri veya kategorileri gösterir.

4.Path

Path, URL’nin bir sonraki bileşenidir ve sunucuda belirli bir dosya veya dizin yolunu belirtir. Path, sunucunun dosya sistemini temsil eder ve genellikle “/” karakteri ile başlar. Kullanıcıların belirli bir içeriğe ya da sayfaya ulaşmasını sağlar.